Badrumsguide
Är det dags att bygga nytt badrum? Med denna guide tar vi dig igenom det som är viktigt att tänka på samt ger några tips och trix för att lyckas med renoveringen. Badrummet är det rum som ska fungera alla timmar på dygnet. Du ska kunna njuta av morgonen och slappna av på kvällen.
Badrummet är också det rum som är dyrast samt det som är mest krävande att bygga eller renovera. Innan du sätter igång är det viktigt att du har planerat hela renoveringen från början till slutet. Rekommendationen är att börja planera ca 1-3 månader innan start. Du behöver veta vilket material du behöver, kakel, belysning och mycket mer. Det är även bra att börja planera i tid då du inte vet hur lång leveranstid vissa varor har. Nedan kommer vi lista vad du bör tänka på innan du sätter igång.
Är det bäst att renovera eller bygga nytt badrum?
Det är stor skillnad på att renovera ett äldre badrum än att bygga ett helt nytt, beroende på vad du vill göra. Vid en renovering installeras oftast de nya produkterna på samma ställe som de gamla. Med andra ord så är redan allt grundläggande arbete gjort. Att bygga ett nytt badrum är mer komplext. Du behöver därför ha i åtanke att rör, el och ventilation kan komma att ha stor betydelse för kostnader och val av produkter.
Vad kostar det att renovera badrum?
Hur mycket det kostar med ett nytt badrum beror på många olika faktorer. Ambitioner, prioriteringar samt badrummets storlek är sådant som påverkar prislappen. Även arbetstimmar, val av material och inredning behöver du ha i åtanke när du sätter din budget.
Det är därför svårt att sätta en exakt siffra på kostnad för renovering, då mycket beror på storleken av badrummet och vad det är som behövs göras. Vill du försöka hålla nere kostnaderna så mycket som möjligt kan du titta på vilka arbeten du kan göra själv.
Hur ska jag tänka kring val av material?
Ditt nya badrum bör skapas precis så som du vill ha det. Du ska ha möjlighet att dra dig tillbaka och slappna av efter dagens slit. Det bör därför inredas efter din personliga stil och med material som du trivs med. Allt material behöver inte kosta skjortan, utan det finns det som är billigare som är precis lika bra och snyggt.
Golv: När du väljer golv till ditt badrum behöver du vara medveten om att välja material som är slittåligt, då badrum används dagligen. Kakel och våtrumsmatta används ofta i badrum och erbjuds i olika storlekar, färger och prisklasser. Det är även bra att ha beslutat om du vill ha golvvärme innan val av golv. Med golvvärme får du en jämn spridning av värme i hela badrummet.
Väggar: När du ska välja ytskikt till väggarna finns det många olika material att välja mellan. Det vanligaste och mest praktiska alternativet är kakel. Men det finns även våtrumsfärg, tapet och natursten att klä in väggarna med. Tänk på att de ytor som kommer i direkt kontakt med vatten behöver du med säkerhet använda material som tål fukt och vatten. Kakel och klinkers är därför ett säkert val.
Dusch, badkar & toalett: Valet av dusch, badkar och wc är främst funktionella, men med rätt val av modell kan du sätta stilen i ditt badrum. Duschväggar är allt vanligare i badrum. Med hjälp av duschväggar skapar du dig en härlig och inbjudande duschhörna, utan att ta upp mycket plats.
Om det är ett badkar du är på jakt efter behöver du fundera på vilken modell av badkar du vill ha. Ett badkar med eller utan fötter? Ett badkar med fötter är till exempel smidigare vid städning. I grund och botten är val av badkar en smaksak.
Du kanske tror att valet av toalett är lätt, men det finns ändå lite att fundera på. Först och främst behöver du besluta om du vill ha en vägghängd eller en golvstående toalett. Om du väljer en vägghängd behöver du vara medveten om att den ska byggas in i väggen. Fördelarna med en vägghängd toalett är att de tar mindre plats och passar därför perfekt i mindre badrum. Med en golvstående toalett kan du placera den nästintill varsomhelst och fungerar därför i alla typer av badrum. Till skillnad från en vägghängd toalett kan du installera den själv och behöver därför inte hjälp av hantverkare.
Belysning: Att välja belysning till badrummet kan vara något av det viktigaste. Först och främst behöver det vara belysning som är godkänd för användning i badrum. Vi rekommenderar att installera lampor med dimmer. Då kan du justera belysningen efter behov. Det är heller inte fel att ha belysning runt spegeln. Placera lamporna antingen ovanför spegeln eller på varsin sida om spegeln. Du vill att lampan ska lysa upp ansikte och kropp men undvika störande skuggor.
Inredning: Färgval kan vara något av det svåraste att besluta om, då det finns en uppsjö av olika färger som passar i badrum. När du renoverar ditt badrum gör du oftast det bara en gång, då det är väldigt dyrt. Välj därför gärna en tidlös färg som du vet du kommer tycka om under en längre tid. Det är också väldigt fint att inreda badrummet med vackra tavlor, härliga handdukar och en mysig badrumsmatta. Det höjer mysfaktor och skapar en inbjudande känsla.
5 tips för att lyckas med badrummet
1. Gör en budget
Börja med att gå igenom hur mycket du har råd med och hur viktigt badrummet är för dig. Du behöver även ha pengar i backup för de extrautgifter som kan komma att dyka upp. Tar du lån så behöver du ta ett lån som är tillräckligt stort för att täcka alla kostnader, så du inte behöver avbryta renoveringen.
2. Planering
Var förberedd! Se till att ha allt planerat innan du startar, då slipper du frågetecken och hinder under arbetets gång. Golvvärme? Dusch och badkar? Hur stort ska badrummet vara? Vad ska vi ha plats med? Detta är en del av frågorna du behöver ha svar på innan du startar.
3. Kontakta rätt hantverkare
Så fort du vet hur du vill ha badrummet behöver hantverkare komma ut och inspektera badrummet. Gör research kring olika hantverkare och kolla referenser. När du valt en passande totalentreprenad är det bäst att skriva en detaljerad handling och tidsplan, skriv även lagrum för våtutrymmen.
4. Beställning av varor
När du har ovan klart är det dags att beställa rätt produkter till badrummet. Basprodukterna är desamma. Toalett, dusch, kranar, handfat, badkar och badrumsmöbler. Tänk på att beställa i god tid, leveranstiderna är förmodligen olika. Du vill inte stå utan varor när hantverkarna är på plats.
5. Dokumentation
Be om kvalitetsdokument och våtrumsintyg från entreprenörerna när allt är klart. Om det skulle dyka upp framtida problem är det bra att ha hela bygget på dokumentation. Det är även bra att ha om ni planerar att sälja huset, då får du badrummet värderat som nytt och modernt.